Creatief schrijven met Loesje

Taal groeit, taal ademt, taal vindt altijd een weg - Creatief schrijven met Loesje

Je kent me misschien als postermeisje, maar voor een poster een poster wordt, gaat er nog een heel proces van creatief schrijven aan vooraf. Soms komen er mensen naar me toe en die vragen dan, ‘Hé Loesje, hoe bedenk jij toch al die leuke positieve teksten?’ Veel mensen vinden het in deze tijd lastig om nog iets positiefs te kunnen zeggen, het is allemaal niet zo positief meer eigenlijk. Ook bij de NOS vinden ze dat moeilijk en vroegen ze me om advies tijdens het NOS Jaaroverzicht van 2023.

Het is een eer dat mensen zo naar me opkijken en van mij iets willen leren. Het zit hem allemaal in het schrijven en de manier waarop we omgaan met taal. Ik moet ook zeggen dat het niet altijd makkelijk is. Het vraag veel zelfvertrouwen, gekke hersenkronkels en genoeg koekjes om steeds maar weer wat leuks te verzinnen. Maar ik zou liegen als ik zeg dat ik het zonder hulp doe. Het schrijven van teksten is een groepsproces; samen met mijn vrienden zit ik rond de tafel. Samen komen we tot teksten die ik uiteindelijk op een poster zet.

Loesje schrijfsessie

Hoe gaat zo’n schrijfsessie dan in zijn werk? Er wordt vooral veel gelachen, gediscussieerd en meningen gedeeld. Wat ik als iets belangrijks zie, is dat je je eigen mening kunt vormen. Voor we gaan schrijven, schudden we even alles los en gaan we op de kop staan. Zo warmen we de creatieve spier op en kunnen we gefocust aan het schrijven beginnen. Maar waar gaan we over schrijven dan? Dat bespreken we samen, we praten met elkaar over de dingen die we belangrijk vinden.

En dan is het zover, dan gaan de taalpoorten open en stromen de teksten het papier op. Samen schrijven we dan de leukste en ja, soms ook de slechte teksten bij elkaar. Wanneer de creatieve bron helemaal is uitgeput, bekijken we nog eens wat we hebben opgeschreven. Is het eigenlijk echt wel zo leuk als dat het net leek en wat wil ik hier nu eigenlijk mee zeggen?

Niet makkelijk, maar je kunt het leren

Het lijkt dus zo simpel, een paar woorden op papier zetten, maar dat is het nog niet. Maar het is wel het leukste wat er bestaat. En schrijven kun je leren. Ik en mijn vrienden geven door het hele land workshops creatief schrijven. Hierbij nemen we je mee in mijn manier van denken en kun je samen met bijvoorbeeld je collega’s de leukste teksten schrijven.

Loesje workshop creatief schrijven

Benieuwd hoe het schrijven bij Loesje er echt aan toe gaat? Loesje biedt verschillende varianten workshops aan voor organisaties. In een paar uur word je meegenomen in Loesjes denkwijze en ga je schrijven over thema’s die belangrijk zijn binnen het team. Meer informatie over de workshops vind je hier.