Papier of digitaal – ode aan de papieren agenda

Loesje docentenagenda - papieren agenda

Papieren agenda, of toch een digitale?  Een vraag die velen zichzelf stellen. Je kunt er eigenlijk niet meer om de digitale agenda’s heen in een wereld waar alles online gebeurt. Maar ondanks dat dit soort agenda’s een opmars hebben gemaakt kan ik er nog niet aan wennen en blijf ik trouw aan een papieren agenda.

In een digitale tijd is het soms wel fijn om te kunnen duiken in iets niet digitaals, om iets te hebben waar je nog echt in moet schrijven. Iets wat je een jaar lang overal mee naar toe neemt. Dit is ook de grootste reden dat ik al jaren de Loesje docentenagenda uitbreng. Elk jaar opnieuw krijg ik veel blije en positieve reacties wanneer hij terug keert in mijn webshop. En natuurlijk zijn er genoeg mensen die roepen ‘ik ben jaren geleden al overgestapt naar digitaal’. Maar een grote groep mensen is nog steeds fan van een fysieke agenda, en dat juich ik alleen maar toe. En nu kun je je af vragen, hoeveel mensen zitten er dan in die groep offline agenda gebruikers? Genoeg om mijn favoriete product te blijven maken.

Of het nou gaat om een agenda of een weekplanner voor de hele familie. Digitaal zijn te allemaal verkrijgbaar en dat biedt ook zeker wat voordelen. Maar de voordelen van offline agenda’s wegen toch zwaarder bij mij. Voordelen van een papieren agenda:
  • Ruimte voor aantekeningen
  • Opschrijven van to do’s die horen bij een bepaalde afspraak.
  • Overzichtelijk jaaroverzicht.
  • Noteren van adressen en belangrijke telefoonnummers of websites.
  • Ook zonder internet beschikbaar.
  • Niemand kan ongevraagd afspraken inplannen in je agenda.
  • Ruimte voor tekeningen of krabbels.
  • De zin ‘ik kijk thuis even in mijn agenda’ werkt nog steeds. Hoef je niet meteen ja te zeggen op afspraken.
  • Keuze in lay-out (week, dag of maand overzicht, maar ook kleur en vorm)
  • Elke week een Loesje poster (oh nee, dat is alleen bij mijn agenda’s ;p)
Een van mijn favoriete producten is nog steeds de Loesje docentenagenda. Toen ik begon met dit product ben ik gaan vragen wat docenten echt nodig hebben in een agenda. Want als je een product maakt voor een specifieke groep, is het wel fijn dat het ook voor die groep werkt. En sinds dat eerste begin heb ik een succes formule ontwikkeld die elk jaar weer een nieuwe kaft krijgt. Met roosterpagina’s, cijferlijsten en misschien nog wel het belangrijkste, genoeg schrijfruimte. Ruimte om naast de standaard afspraken en lessen ook notities te maken of to-dolijstjes te noteren. Zo kun je agenda dubbelen als een notitieboekje, overzichtelijk alles op een plek. 

Hoewel ik en vele enthousiast zijn over de papieren agenda, blijft het een uitstervende groep. Je bent niet de enige als je je afvraagt of dat nog rendabel is. Niet veel durven het aan, dus daarom geef ik de agenda al jaren zelf uit. En dat zal ik nog wel even blijven doen, want geld verdienen is nooit mijn doel geweest.

De echte vraag hier blijft, kun jij een keer uit je digitale wereld stappen en je wagen aan een papieren agenda? Digitale agenda’s hebben (tot op heden) geen wekelijks Loesje teksten, dus zo’n moeilijke vraag zou het niet moeten zijn. Gelukkig heb ik er nog een aantal op voorraad, maar je moet snel zijn want ze vliegen de deur uit.